Innhold
Aktører
Bakgrunn
Dagens løsning for å søke om individuell stønad (M2/M12-meldingene) er lite egnet for så hyppige endringer som det er i regelverket på dette fagområdet. Videre har mange leger praktiske utfordringer med å fylle ut dagens søknad, og de må fylle ut unødvendig informasjon da M2-meldingen består av et generisk skjema hvor alle felter må fylles ut. Løsningen er også lite egnet for automatisering i Helfos regelmotor.
Helsedirektoratet og Helfo lanserer ultimo januar 2020 ny løsning for å søke om stønad på blå resept. Denne skal erstatte dagens M2/M12. Ny søknadsløsning består av tre API-tjenester på Helsenettet, og HelseId benyttes for autentisering.
Tjenestene gjøres tilgjengelig direkte i EPJ via sentral Forskrivningsmodul (SFM). Som følge av forsinkelser i SFM, at SFM Basis API ikke inkluderer ny søknadsløsning, og at alle EPJ-leverandører ikke vil ta i bruk SFM blir løsningen også gjort tilgjengelig via følgende to kanaler:
Som API-tjenester for EPJ-leverandører som ikke skal benytte SFM eller som skal benytte SFM Basis API
Via sikker webbasert portaltjeneste tilgjengelig for helseaktørene
Foreløpig dokumentasjon av de tre API-tjenestene ligger tilgjengelig på Helfos nettside.
Helsedirektoratet har lagt til grunn at det vil ta tid før løsningen kan tilbys fullt integrert i EPJ. Samfunnsgevinsten med ny søknadsløsning er vesentlig, med mer effektiv forvaltning og mindre ulempe for pasientene. Sammenlignet med dagens M2 er det en sannsynlighetsovervekt for at legene vil bruke tilsvarende eller mindre tid i samlet søknadsprosess med ny søknadsløsning. Helsedirektoratet vurderer derfor å bruke sin forskriftsfestede fullmakt til å fastsette en plikt til at legene må sende søknad via portalløsning inntil løsningen er integrert i EPJ. Spørsmål om plikt vil bli endelig avklart i månedsskifte november/desember.
Fagdirektørene i RHF er positive til ny løsning i portal, men ønsker snarlig EPJ-integrasjon. Legeforeningen er prinsipielt mot fagløsninger utenfor EPJ, og har satt opp følgende ønsker for at løsningen skal være akseptabel i portal
Ny løsning skal være bedre enn den gamle i sum, både i enkelhet og krav til tid brukt for hele prosessen inkl. pasientinformasjon.
Løsning må være integrert i naturlig arbeidsflyt knyttet til skriving av resept, nødvendige pasientdata må automatisk hentes fra EPJ
Søknad sendt må automatisk skrives tilbake til EPJ som korrespondanse/dokument
Man må se i e-reseptbildet ved senere forskrivning/fornying at søknad er innvilget/avslått med dato
Svar på søknad må komme rett tilbake til forskriver automatisert uten behov for manuelle rutiner.
Data i EPJ må gjenbrukes slik at man slipper skrive inn på nytt
Helsedirektoratet er i dialog med ulike EPJ-leverandører for å se om det er teknisk og praktisk mulig å innfri noen av Legeforeningens ønsker som en midlertidig løsning fram til løsningen tilbys fullt integrert i EPJ.
Se også vedlagte notat:
Vurdering og anbefaling
Helsedirektoratets vurdering
Ny søknadsløsning ansees som sikker, samfunnsøkonomisk viktig, og mer effektiv for legene enn dagens løsning i EPJ (M2). Dette på tross av at løsningen ikke blir integrert i legene EPJ-systemer fra start.
Leger som i dag benytter papirsøknader må benytte ny søknadsløsning via portal fra lansering ultimo januar 2020. Dersom Helsedirektoratet innfører plikt til å bruke ny søknadsløsning også for leger som i dag benytter M2, vil plikten inntre fra 1. april 2020.
Oppsummering fra behandling i Endringsforum 25.11:
Det var enighet om at en integrert søknadsløsning enten via SFM eller som API-tjeneste er ønsket. Dette er en klar forbedring fra dagens regime hvor det må gjøres meldingsendringer.
Det ble uttrykt skepsis til:
trinn 1 (deaktivering av kode pr 1.4.20 slik at det ikke er mulig å sende søknad via M2-meldingen). Skepsisen skyldes både tidsaspektet, prioritering opp mot andre ønskede endringer som også haster, og at det kan være kostbart å utvikle, teste og rulle ut til alle installasjoner, spesielt i RHF'ene. Helse Nord hadde ikke anledning til å delta i møtet, men sendte en skriftlig tilbakemelding i forkant hvor de uttrykte: "Konsekvensene av et eventuelt pålegg synes ikke tilstrekkelig belyst og i tillegg bør tidsaspektet revurderes."
OG
trinn 2 (midlertidig løsning med delvis integrasjon mot portalløsningen). Skepsisen til punkt 2 er særlig en bekymring for at midlertidige løsninger blir en sovepute, og at EPJ-leverandører som ikke skal benytte SFM da ikke vil prioritere å utvikle en fullintegrert løsning.
Helsedirektoratets vurdering om å fastsette en plikt for legene til å sende søknad via portalløsning inntil løsningen er integrert i EPJ ble også diskutert. Det ble kommentert at dette vil bli en stor utfordring for legene. Når det gjelder utfasing av M2 mener E-helse at dette må besluttes av e-resept Endringsråd og ikke av Helsedirektoratet alene siden det berører e-reseptkjeden.
Helsedirektoratet har i etterkant av Endringsforum hatt møte med DIPS og Helse Nord RHF, med Direktoratet for e-helse om FM og med HOD. Disse møtene understøtter diskusjonene i Endringsforum.
På bakgrunn av disse møtene vil Helsedirektoratet legge opp til å ikke ta imot M2-søknader fra Q3/20.
Konsekvenser og avhengigheter
Konsekvenser for EPJ:
Trinn 1
Innføres plikt til å ta i bruk ny søknadsløsning må alle EPJ-leverandørene fra tidspunktet plikten inntrer (1. april 2020) har deaktivert kode, slik at legene ikke lenger har mulighet til å sende søknad via M2-meldingen. Fortrinnsvis bør det også være en lenke til portalen i reseptforskrivningsbildet i legenes EPJ.
Trinn 2
Alle EPJ-leverandører må i samråd med RHF-ene eller Legeforeningen vurdere ønske og behov for en eventuell midlertidig løsning med delvis integrasjon mot portalløsning, fram til løsningen tilbys fullt integrert i EPJ. Helsedirektoratet står til disposisjon for å diskutere tekniske løsninger.
Trinn 3
EPJ-leverandørene som ikke skal benytte SFM eller som skal benytte SFM Basis API må legge inn implementering av ny søknadsløsning i sine planer.
Konsekvenser for apotek:
Vedtaksspørringstjenesten (en av API-tjenestene i ny søknadsløsning) vil også bli gjort tilgjengelig for apotek og bandasjist via portal fram til tjenesten blir fullt integrert i EIK og bandasjistenes løsninger.
Helsedirektoratet vil ha egen dialog med Apotekforeningen og BNU om dette.
Endringer i e-resept dokumentasjonen
[ ] Arkitektur
[ ] Funksjonelt
[ x ] Rekvirentkrav
[ ] Meldingsdefinisjoner
[ ] Kodeverk
Rekvirentspesifikasjonen er allerede oppdatert i henhold til ny søknadsløsning, og ble vedtatt i forrige møte i Endringsrådet.
Forslag til ny eller endret tekst i dokumentasjonen
Ikke relevant.
Krav til leveringstid
Gitt plikt for legene om å ta ny søknadsløsning i bruk fra 1. april 2020, så må funksjonalitet for å hindre innsending av M2-søknader (deaktivering av kode) være på plass til dette tidspunktet.
Evt økonomiske og/eller administrative konsekvenser
Ingen særskilt finansiering for deaktivering av kode da det er lagt til grunn at denne endringen har lav økonomisk konsekvens.
0 Comments