2.4 Samstemming

Når bruker har all informasjon tilgjengelig, skal informasjonen sammenstilles og samstemmes. Dette skal i utgangspunktet gjøres i samarbeid og samråd med pasient, da pasienten er den viktigste kilden til sine faktiske legemidler i bruk.
Samstemming av legemiddelopplysninger følger i denne spesifikasjonen pasientsikkerhetsprogrammet sin definisjon og rutine.

Formålet er at behandler, om mulig sammen med pasient, skal lage en nøyaktig og fullstendig liste over alle legemidler (og kosttilskudd) pasienten faktisk bruker. Prosessen skal starte med utgangspunkt i oppslag i RF. Samstemming som en prosess inkluderer med andre ord ikke medisinsk endring av legemiddelbehandlingen, kun oppdateringer av informasjonen slik at den gjenspeiler hva pasienten faktisk bruker, ikke hva pasienten burde bruke.
Figur 5 - Konseptuell fremstilling av samstemming 


For en del behandlere vil det være naturlig å bruke lokal LIB som utgangspunkt til samstemming, og vise endringer på informasjonen i denne fra eksterne kilder. Dette er eksempelvis antatt å være vanlig for fastleger, der de har en god oversikt fortløpende over legemidlene, og primært vil se hva andre har endret på. For legevakt og andre behandlere som har sjeldnere kontakt med pasienten, vil det være mer naturlig å bruke eksterne kilder som utgangspunkt.

I samstemmingsprosessen vil det være nødvendig å ha tilgang på en del funksjoner som i denne kravspesifikasjonen er beskrevet i andre kapitler. Der det er relevant vil det i kravene henvises til andre kapitler.
Dette inkluderer muligheter for seponering, endring, endre legemiddelreaksjoner, m.m. I tillegg vil nødvendig beslutningsstøtte og varsler, som for eksempel interaksjoner og legemiddelreaksjoner, være naturlig å ha med i samstemming.

2.4.1 Samstemming av legemiddelopplysninger

Legemidler er det mest sentrale i samstemmingsprosessen, og det mest kompliserte. Her vil det ofte kunne være mye informasjon å forholde seg til for bruker. Det er derfor viktig med gode og tydelige visninger og skjermbilder, samt at systemet har lagt opp til en god arbeidsprosess for bruker.

Legemiddelbehandlinger i en legemiddelmodul kan ha ulik status i en samstemmingsprosess, dette er forsøkt illustrert i figuren i kapittel 2.3 om oppslag og status. Samstemmingsprosessen skal gå gjennom alle legemiddelopplysninger, ved å vurdere en og en legemiddelbehandling som er funnet. Dvs. at når alle legemiddelbehandlingene har status "samstemt", kan også LIB sies å være samstemt. Det vil da si at behandler og pasient er enig om at legemidlene på listen er den faktiske oversikten over legemidler som pasienten bruker. 

For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.4.1.0 - 2.4.1.19 i Excel-arket.

2.4.2 Samstemming av pasientens legemiddelreaksjoner - under arbeid

NHN kravstiller ikke sammenligning av legemiddelreaksjoner, men det kravstilles at legemiddelreaksjoner fra M25.1 skal kunne vises og hvis legemiddelreaksjonsoppføring i M25.1 er nyere enn det som er registrert i KJ skal dette fremkomme.

Legemiddelreaksjoner skal oppdateres i kjernejournal og det skal sendes i M25.1.

EPJ skal legge til rette for at legemiddelreaksjoner registreres iht Nasjonal Standard for Kritisk Informasjon https://ehelse.no/publikasjoner/kritisk-informasjon-i-kjernejournal-klinisk-beskrivelse-og-kodeverk .

Av historiske årsaker avviker e-resept sin legemiddelreaksjon noe fra denne standarden på enkelte innholdselementer. 

For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.4.2.1b - 2.4.2.9 i Excel-arket.