Pasientens legemiddelliste (PLL) i Sentral forskrivningsmodul (SFM)

Hva er PLL?

I dag er det slik at når en rekvirent sender en e-resept, sendes det én enkelt resept til reseptformidleren og resepten vises også i kjernejournal. Informasjon om en pasient sine legemidler kan ligge lagret i mange ulike journalsystemer, for eksempel hos tannlege, fastlege, spesialist og helsesykepleier og for helsepersonell kan det være utfordrende å innhente all denne viktige informasjonen.

Pasientens legemiddelliste (PLL) skal tilgjengeliggjøre oppdaterte, relevante legemiddellister for alle pasienter til alt behandlende helsepersonell i Norge. PLL er en felles digital oversikt over de legemidlene som pasienten bruker og når PLL tas i bruk vil man ikke bare sende enkeltresepter, men hele legemiddellisten, legemiddelreaksjoner og siste tre måneders seponerte legemidler, i en og samme melding via e-reseptkjeden. Helsepersonell med tjenstlig behov får tilgang til samme legemiddelinformasjon på tvers av virksomheter og omsorgsnivå.

Hensikten med PLL er å redusere sannsynlighet for legemiddelfeil og samtidig redusere tiden helsepersonell bruker på å innhente legemiddelinformasjon.

For at PLL skal kunne realiseres må de ulike journalleverandørene utvikle støtte for PLL-funksjonalitet, eller de kan velge å ta i bruk Sentral forskrivningsmodul som allerede har denne funksjonaliteten på plass.

Per nå pågår utprøving av PLL i Bergensområdet, og i løpet av 2024 vil også Helse-Nord starte utprøving.

Du kan lese mer om PLL her: Utprøving av Pasientens legemiddelliste - Norsk helsenett (nhn.no)

Juridisk ansvar

Innføring av PLL endrer ikke ansvaret leger allerede har for pasientenes legemiddelbehandling. Det juridiske ansvaret er det ordinære ansvaret for forsvarlig behandling slik det er beskrevet i helsepersonelloven §4.

Legen som signerer og sender PLL tar bare ansvar for sin egen ordinering og at denne går sammen med øvrig legemiddelbehandling.

Men dersom en behandlende lege oppdager feil i pasientens eksisterende legemiddelbehandling – uavhengig av egne ordinasjoner til pasienten - så må legen vurdere ut fra egen kompetanse enten å rette feilen eller varsle lege som er ansvarlig for den aktuelle behandling.

Â