Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

SFM er planlagt realisert trinnvis, for å kunne ta ut gevinster så tidlig som mulig. Første produksjonsversjon av SFM (Alfa) ble levert i 2021, og fra oppgradert til hhv Bravo i april 2022 og ut 2023, Charlie i januar 2023. Fra 2023 er det videre planlagt med tre hovedleveranser i åretløpende oppgraderinger med produksjonssetting ca hver 4. uke.  Innholdet i de ulike leveransene, og prioritering av hvilke leverandører som kan ta i bruk SFM først er prioritert utfra nasjonal e-helsestrategi og handlingsplan (2017-2022) om å innføre e-resept i sykehjem og hjemmetjenester, videre innføring av multidose i e-resept og etablering av pasientens legemiddelliste. Det er derfor besluttet at leverandører som leverer til fastlegekontor og til sykehjem og hjemmetjeneste prioriteres først. I godkjent sentralt styringsdokument i program Pasientens legemiddelliste er følgende prioritering satt som førende for utvikling av SFM:

...

Leveranse

...

Beskrivelse

...

1.0

...

Første versjon av SFM inneholder grunnleggende e-reseptfunksjonalitet og
funksjonalitet for å muliggjøre integrasjon mellom EPJ-systemet og SFM,
gjennom datadelings-APIet

...

Basis API

...

Basis API og asynkrone meldinger. Funksjonalitet for leverandører som skal
benytte Basis API og egenutviklet brukergrensesnitt. Endringer på Basis API
fremmet av Helseplattformen og Helse-Vest

...

Alfa

...

Standard funksjonalitet for fastlege - forskrivning, refusjon, samstemming,
prosesstøtte og meldingshistorikk, Helfo søknadsportal.

...

Bravo

...

Utvidet funksjonalitet for fastlege og andre legevirksomheter. Funksjonalitet
for Pasientens legemiddelliste (PLL), multidose og AK (antikoagulasjons)
journal

...

Charlie

...

Tilpasset løsning for PLO virksomheter. Tilpasninger av prosesser og tilgjengelig
funksjonalitet til PLO, samt egne utskrifter. Utvidet funksjonalitet for avansert
strukturert dosering

...

Echo

...

Utvidet funksjonalitet for sykehjem og hjemmetjeneste med støtte til
administrasjon av næringsmidler uavhengig av refusjon. Ny funksjonalitet for
legemiddelgjennomgang og opprettelse av maler.

...

Foxtrot

...

Administrative støtteprosesser for overføring av pasientdata mellom
virksomheter, samt strukturert tilgjengeliggjøring av loggførte data

...

Golf

...

Tilpasning av prosesser og konfigurasjon for andre helsepersonellkategorier
(tannleger, helsesykepleier, jordmor etc.)

...

Hotel

...

For informasjon om innhold i produksjonssatte leveranser, se Release notes

For informasjon om innhold i kommende leveranser, se /wiki/spaces/SFMDOK/pages/2178351106

1.2. Utviklingsstrategi/valg av metode

Prosjektet har valgt en tilnærming som tar utgangspunkt i kjent metodikk og baserer seg på et førende prinsipp om at funksjonaliteten leveres slik at løsningen til enhver tid gir mest mulig forretningsverdi og gevinster basert på nasjonal e-helsestrategi og handlingsplan, inkludert innføring av PLL og multidose. Denne tilnærmingen tar også inn over seg den foreløpige aktør- og leverandørplanen (se kapittel 12.3 i styringsdokumentet) for utprøving av funksjonalitet og løsning. Se vedlegg til beslutningssak for innhold i Charlie (sak 26/2021 i prosjektstyret). 

Prosjektet legger til grunn en smidig tilnærming og metode (scrum), ihht NHN sin IT-strategi for IT-utviklingsprosjekter, der behov og løsning identifiseres, spesifiseres og bygges underveis i leveransen. Prosjektet styres etter NHN prosjektmetodikk som blant annet er basert på «Prosjektveiviseren» til DifiDette understøttes av DevOps tilnærming til produksjonssetting av mindre og hyppigere leveranser for å sikre at ny funksjonalitet gir verdi til brukerne så raskt som mulig.

1.2.1. Planlegging av leveranser 

Omfanget av SFM prioriteres i en behovskø som fordeles ut i planlagte leveranser leveranseperioder ihht de føringer og overordnete prioriteringer som er beskrevet over i kap 1.1.1 og 1.1.2. .  

  • Behovskøen består av epics eller leveransepakker i en prioritert rekkefølge

  • Behovskøen er dynamisk og vil løpende brytes ned fra overordnede funksjonelle områder til leveransepakker og prioriteres

  • Behovskøen presenteres for forankring, prioritering og beslutning i hvert prosjektstyremøte.

Ved prioritering av innhold til leveranser en leveranseperiode hensyntas:

  • hvilke brukergrupper som skal ta i bruk leveransen inkl når EPJ leverandør er klar til å bredde løsningen til brukergruppen

    • Kartlegging av funksjonalitet som allerede er dekket i EPJ for å sikre at SFM dekker dette når EPJ tar i bruk SFM

  • krav som må dekkes i leveransen 

    • rekvirentkravene som må dekkes for e-resept funksjonalitet

    • Ikke funksjonelle krav

    • integrasjonskrav

    prioritering av funksjonelle områder i form av epics
  • logisk implementasjonsrekkefølge teknisk og funksjoneltprioritering av brukerhistorier (features) innenfor et funksjonalitetsområde (epic) 

Det jobbes løpende med prioriteringer av saker innenfor leveransene basert på hva som er definert som MVP (Minimum Viable Product = prioritert funksjonalitet for at leveransen skal gi verdi for den brukergruppen som skal ta den i bruk).

Prosjektet får innspill til prioriteringene gjennom brukerinvolvering og behovsavklaringer i forbindelse med planlegging av innholdet i leveransene, og gjennom brukertesting og demoer løpende i arbeidet med leveransen.  Dette danner grunnlag for daglige prioritering av saker som skal tas inn til utvikling, endre rekkefølge eller evt. skyves ut av leveransen hvis det ikke er kapasitet til alt. Det settes av tid i neste leveranse hver leveranseperiode til saker som ikke kommer med i pågående leveranse. De overflytende sakene prioriteres opp mot andre saker i leveransen basert på behovsprøving etter prinsippene beskrevet over. 

...

Arbeidet involverer løsningsansvarlig, helsefaglig ansvarlig, teknisk ansvarlig, funksjonelt ansvarlig og  utviklingsleder. Arbeidet ledes av produkteier. Prosjektet har også interne og eksterne helsefagressurser som bistår i prioriteringsarbeidet og sikrer at brukerbehovene blir ivaretatt, se mer detaljert beskrivelse i kap 1.3. 

Planlegging og godkjenning av leveransenes omfang og innhold forankres og besluttes i ulike fora:

...

Illustrasjon: leveranseprosessen

1.2.2. Utviklingsprosess

Ihht denne metodikken vil ikke løsningsspesifikasjonen være ferdigstilt ved oppstart av den aktuelle leveransen, men utarbeides iterativt og detaljeres underveis i leveranseprosessen. Prosjektet tar utgangspunkt i e-resept rekvirentkrav, NHN kvalitetskrav og behovskartlegging med ulike brukergrupper, og utarbeider og detaljerer spesifikasjonen med bistand fra ressurser med helsefaglig bakgrunn. Det innhentes også ytterligere tilbakemeldinger og innspill fra de ulike brukergruppene, leverandørene og andre aktører i sektoren (se oversikt i kapittel 1.5 i styringsdokument v3.2). Funksjonelt og teknisk team jobber med løsningsspesifisering, og designteamet utarbeider interaksjons- og grafisk design for brukergrensesnittet. Det utarbeides prototyper for skjermbilder, som gjennomgås jevnlig i brukertesting, med bistand fra medlemmer i prosjektets brukerpanel. 

...

Illustrasjon: utviklingsprosessen

Figuren over illustrerer aktivitetene som inngår i prosjektets leveranseprosess. Prosessen kjøres en gang for hver leveranse, men med flere iterasjoner knyttet til sentrale elementer som f.eks. spesifikasjon, utvikling og test. Andre viktige elementer illustrert i denne prosessen er oppdatering av dokumentasjon, som f.eks. systemdokumentasjon, driftsdokumentasjon, samt opplæring- og brukerveiledning. Hver leveranse går igjennom to ROS-analyser; sikkerhet og helsefaglig, for å sikre at behovene som er identifisert dekkes av funksjonaliteten som utvikles, sett fra helsepersonellets perspektiv og sikre at krav til sikkerhet er ivaretatt og tilfredsstilt. Prosessen avsluttes med en gjennomgang av viktige læringspunkter og erfaringer, for å sikre kontinuerlig forbedring i prosjektets videre leveranser.

1.2.3. Kravstyring

Kravstyring er en sentral del av prosjektets utviklingsstrategi og kan sees som en gjennomgående og helhetlig prosess fra behovskartlegging, via utvikling og test til godkjenning. Identifisering av omfang og prioritering av krav imot de ulike leveransene er viktige elementer i kravstyringen og danner grunnlaget for den enkelte leveransens anbefalte 'baseline'. Denne anbefalingen om den aktuelle leveransens omfang og innhold forankres med sentrale interessenter i organisasjonen før den besluttes i prosjektstyret. Mer informasjon om hvordan dette håndteres i praksis står i vedlegg 9 til styringsdokumentet v3.2.  

1.2.4.  Endringshåndtering

Det er etablert en endringsprosess i prosjektet for å sikre entydig og etterrettelig behandling av alle endringsønsker som mottas utenifra eller oppstår i prosjektet. Som en del av prosessen er det opprettet en fasiliterende arena, 'SFM endringsmøte', der prosjektleder og teamledere møtes ukentlig for å vurdere nye og behandle allerede registrerte endringsønsker.

Stegene 'vurdere og prioritere', 'spesifisere og estimere' og 'kvalitetssikre' er steg som kan ha en eller flere runder/iterasjoner før saken går videre til neste steg i prosessen.

...

Illustrasjon: endringsprosess

Et endringsønske går igjennom prosessen og gjøres om til en endringsordre når den er besluttet av bemyndiget beslutningstaker ihht tildelte toleransegrensene for tid, kost og kvalitet knyttet til endringer. Se kapittel 15 i styringsdokumentet v3.2 for oversikt over toleranser.

Den etablerte endringsprosessen har følgende roller med tilhørende ansvar:

...

Rolle

...

Beskrivelse

...

Leder SFM endringsmøte

...

Ansvarlig for endringsprosessen og har fått tildelt fullmakt ihht toleransene listet i kapittel 15.

...

Løsningsansvarlig

...

Ansvarlig for løsningens funksjonalitet

...

Løsningsarkitekt

...

Ansvarlig for løsningens arkitektur

...

Teamleder funksjonelt/Produkteier

...

Ansvarlig for utvikling av løsningen

...

Teamleder teknisk

...

Ansvarlig for det tekniske perspektivet av løsningen

...

Testleder

...

Ansvarlig for test av løsningen

...

Sekretær SFM endringsmøte

...

1.3. Brukerinvolvering i Sentral forskrivningsmodul (SFM)

...