Innledning - Rekvirentspesifikasjon for e-resept

Bakgrunn

Opprinnelig rekvirentspesifikasjon for e-resept ble utformet med tanke på at den skulle være gjeldende for samtlige rekvirentsystemer, hvor rekvirent skulle kunne sende resepter elektronisk til RF. I utviklingsprosessen for fastlegesystemene hadde Helsedirektoratet en stor rolle som kravstiller på vegne av rekvirentene og som forvalter av e-resept løsningen. Dette ansvaret ble fra 01.01.16 overtatt av Direktoratet for e-helse, og fra 01.01.2020 videre overtatt av Norsk Helsenett SF (NHN).

Leger fra ulike deler av helsetjenesten, både primær- og spesialisthelsetjenesten, har deltatt i utformingen av hvordan e-reseptløsningen på rekvirentsiden skulle se ut for å ivareta arbeidsprosessene og pasientsikkerheten på en best mulig måte. Dette resulterte i en omfattende kravspesifikasjon som definerer flere typer krav, både funksjonsmessig, teknisk og i forhold til brukergrensesnitt m.m. Fastlegene var tidligst ute med å ta løsningen i bruk og i februar 2013 var e-resept nasjonalt innført for fastleger.

Deretter var det sykehuslegens tid til å ta e-resept i bruk. Våren 2014 ble opprinnelig rekvirentspesifikasjon gjennomgått og splittet i to for å tydeliggjøre hvilke krav som kun gjaldt rekvirentsystemer i helseforetak og hvilke krav som gjaldt fastlegesystemer og øvrige EPJ. Våren 2018 ble dette på nytt samlet i ett felles dokument, da vedlikeholdet av to dokumenter viste seg å være svært arbeidskrevende. I tillegg ble det besluttet at kravene skulle skrives om til et høyere nivå uten like stor detaljeringsgrad. Dette medførte at kravene ble gjeldende for alle rekvirenter og systemer. Krav til pasientens legemiddelliste (PLL) er også innarbeidet i rekvirentkravene.

I forbindelse med at ansvaret for e-resept ble overført til NHN januar 2020 ble det behov for å tydeliggjøre ansvarsområdet NHN har som dataansvarlig for e-resept. Revisjonen av rekvirentkravene sikret at kravene er hjemlet i reseptformidlerforskriften eller kunne utledes av forvaltningsansvaret NHN har for e-reseptløsningen. I tillegg er hensikten med kravene tydeliggjort. Kravene som ikke lenger kan kravstilles av NHN, men som fortsatt er aktuelle, er overlevert til Direktoratet for e-helse. E-helse har startet egen prosess for å avklare forvaltningsansvaret på disse. For mer informasjon se . Krav som er regulert i regelverk som omhandler egen virksomhet, må ivaretas av virksomheten.

For krav som ikke lenger kravstilles av NHN, se Rekvirentkrav som er utenfor NHNs ansvarsområde.xlsx

Obligatoriske krav

I utgangspunktet er samtlige krav i spesifikasjonen obligatoriske for å bli godkjent som aktør i e-reseptkjeden. Noen krav er imidlertid ikke relevant for visse aktører som er tilknyttet e-resept. Der dette gjelder, vil det spesifiseres i kommentarfeltet til kravet.

ID`er for kravene

Hvert krav har en ID som er ført opp lengst til venstre i tabellen. Deretter følger selve ordlyden til kravet, før et kommentarfelt til høyre. I kommentarfeltet vil eventuelle anmerkninger knyttet til kravet stå oppført. Dersom ikke annet står oppgitt er kravet obligatorisk for å kunne godkjennes for kommunikasjon i e-reseptkjeden. Kommentarfeltet kan også benyttes til å opplyse om hensikten med kravet, om relevant tilleggsinformasjon eller henvisninger som kan være til hjelp når kravet skal tolkes og implementeres.