Juridiske forhold

Under følger en liste med de mest relevante lover og forskrifter tilknyttet e-resept og RF og som er aktuelle for leverandører av legemiddelmoduler som skal benyttes til rekvirering.

  • Hovedkrav til rekvirering av resept og ordinasjoner ligger i «Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m”, se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2022-06-02-977 Forskriften omhandler/regulerer bl.a. rekvisisjonsrett, om informasjon på resepten – om utsteder, informasjon om pasienten og informasjon om legemiddelet.

  • Forskrift som stiller krav til legemidler er definert i «Forskrift om legemidler», se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-12-18-1839.

  • Stønadsbestemmelser for legemidler, medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler ligger i «Forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv. (blåreseptforskriften)», se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-06-28-814 Forskriften omhandler/regulerer bl.a. refusjon og om opplysninger på blåresepter.

  • «Forskrift om helseforetaksfinansierte reseptlegemidler til bruk utenfor sykehus» omhandler/regulerer de legemidler til bruk utenfor sykehus som helseforetakene selv skal finansiere. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2015-06-12-646?q=helseforetak+legemidler

  • «Forskrift om behandling av helseopplysninger i nasjonal database for elektroniske resepter (Reseptformidlerforskriften)» inneholder bestemmelser for håndtering av elektroniske resepter, se https://lovdata.no/SF/forskrift/2007-12-21-1610 Forskriften omhandler/regulerer bl.a. formålet med reseptformidleren, definisjoner, forbud mot bruk av registeret, hvilke opplysninger som kan lagres i reseptformidleren, om rekvirents meldeplikt, formkrav, ansvar for kontroll og om plikter, om utlevering av opplysninger, om pasientens rettigheter og om lagring av opplysninger i registeret.

  • Se også Lov om behandling av helseopplysninger ved ytelse av helsehjelp (pasientjournalloven), https://lovdata.no/NL/lov/2014-06-20-42 og særlig § 12 som er lovhjemmelen for reseptformidleren og tilhørende forskrift.

  • Definisjonen av kosttilskudd finnes i «Forskrift om kosttilskudd», se https://lovdata.no/SF/forskrift/2004-05-20-755 Forskriften omhandler/regulerer formål, definisjoner, om meldeplikt, merking og markedsføring, om tilsyn m.m.

  • Fastlegeforskriften «Forskrift om fastlegeordning i kommunene», se https://lovdata.no/SF/forskrift/2012-08-29-842 regulerer fastlegens legemiddelhåndtering. Forskriften omhandler/regulerer formålet med fastlegeordningen, gir definisjoner, og regulerer videre fastlegens og andres ansvar for administrasjon, legemiddelhåndtering og ytelse av helsehjelp.

  • Legemiddelhåndteringsforskriften «Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp» se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-04-03-320?q=legemiddelhåndtering. Forskriften gjelder virksomheters og helsepersonells håndtering av legemidler når det ytes helsehjelp som definert i lov om helsepersonell § 3 tredje ledd.

  • Kjernejournalforskriften "Forskrift om nasjonal kjernejournal", se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-05-31-563?q=kjernejournal. Forskriften regulerer blant annet formålet med kjernejournal, hvem som kan ha en nasjonal kjernejournal, innholdet i kjernejournalen, melding av opplysninger til kjernejournalen, rett til innsyn, varsel, retting, sletting og sperring, samtykke, tilgangsstyring (inkl. PLL), lagring av helseopplysninger, forbud mot utlevering av opplysninger samt opplæring.

  • Pasientjournalforskriften "Forskrift om pasientjournal" se Forskrift om pasientjournal (pasientjournalforskriften). Forskriften omhandler blant annet helsepersonells dokumentasjonsplikt, virksomheters ansvar for opprettelse og organisering av journalsystem samt rett til innsyn. Egen paragraf (§ 9a) som omhandler Pasientens legemiddelliste.

  • Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven), se https://lovdata.no/NL/lov/1999-07-02-63 omhandler som navnet sier, pasients rettigheter. Forskriften omhandler/regulerer pasientenes rettigheter ifm. helse- og omsorgstjenesten, bl.a. retten til nødvendig helsehjelp, rettigheter i fastlegeordningen, om rett til informasjon, vedrørende samtykke ved helsehjelp, samtykkekompetanse, journalinnsyn m.m.