Forskrivningsstøtte og bruk av FEST
Innledning
Forskrivning i EPJ-systemene skal foregå med støtte av informasjon fra forskrivnings- og ekspedisjonsstøtte (FEST). Denne informasjonen skal omfatte:
Merkantile egenskaper Informasjon om produktets navn, innhold, pakning, varenummer og for medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler riktig produktområde/-gruppe. Skal gi forskriver mulighet til å velge et produkt som er tilgjengelig på markedet, i passende mengde og styrke
Regelverk Pris, refusjonshjemmel, bytteliste, negativliste for godkjenningsfritak. Skal sammen med informasjon om produkt og pasient gi rekvirent mulighet til å velge riktig produkt eller virkestoff, i henhold til refusjonsregelverket.
Bruk Indikasjon, bruksanvisninger, bivirkninger og interaksjoner: Søkbar informasjon om legemidler fra godkjent preparatomtale, som i kombinasjon med informasjon om pasientens diagnose og øvrig medikamentbruk vil kunne gi støtte til riktig valg av legemiddel.
Dosering Det skal vurderes om det er mulig å tilby strukturerte doseringsforslag for hver forskrivning basert på informasjon fra preparatomtalen. Minimum skal det til hvert varenummer knyttes en doseringsenhet (for eksempel tablett, kapsel, ml), som skal brukes av rekvirent under formulering av dosering og som skal bidra til å gi apotek og pasient tydelig informasjon om dosering.
EPJ systemene gjennomfører en full oppdatering av FEST informasjon minimum hver fjortende dag, og eventuelt ved varsel fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP), slik at oppslag og søk kan skje lokalt. EPJ systemene vil i tillegg til FEST håndtere informasjon som ikke er tilgjengeliggjort av FEST gjennom egne registreringer. Dette gjelder spesielt magistrelle legemidler, legemidler som ikke har MT i Norge og som ikke finnes i FEST, doserings- og indikasjonsinformasjon som rekvirent knytter til legemidler og som ikke er støttet av FEST, samt lagervarer og foretrukne produkter som gjøres tilgjengelig i HF journaler. Det er krav om at all informasjon som bruker har registrert blir sjekket mot oppdateringer av FEST slik at det ikke oppstår inkonsistens i data.
I varekatalogen (FEST + egne registreringer) er det mulig å søke på varenavn, virkestoff, ATC kode, varenummer, refusjonskode, refusjonshjemmel, produktgruppe, artikkelgruppe og indikasjon.
Se også beskrivelse av Forskrivnings- og ekspedisjonsstøtte i FEST.
Bruk av Fest
FEST inngår som en viktig informasjonskilde for rekvirering. Informasjonen vil blant annet bli bruk til:
Framsøking av liste som inneholder preparatnavn/generisk navn, ATC-kode, legemiddelform, styrke, pakningsstørrelse, dosering, og diagnose legemidlet kan brukes ved.
Understøtte standardisert og strukturert doseringsinformasjon
Å kreve utfylling av søknad om bruk av legemiddel uten markedsføringstillatelse for legemidler som ikke er godkjent.
Varsling ved brudd på forskriftenes regler som regulerer bruk av resept (Reseptformidler-, blåresept-, rekvirering og utleveringsforskriften.)
Presentasjon av rekvireringsregler omkring rett til å skrive ut valgt legemiddel. EPJ kan varsle om slik rettighet ikke er registrert. (f.eks. spesialistgodkjenning).
Presentasjon av rekvireringsregler omkring rett til å skrive ut valgt legemiddel og angi om preparatet krever attestasjon om at 1. gangs forskrivning er gjort av spesialist.
Knytning til refusjonshjemler- og koder.
Ved valg av refusjonshjemmel som krever søknad skal en dialogboks/funksjon for søknad om stønad kunne åpnes og kriterier for refusjonsgodkjenning for valgt næringsmiddel til medisinsk bruk skal vises.
Informasjon om krav til refusjon (refusjonsberettiget bruk og vilkår) skal gjøres tilgjengelig og det skal være mulig å registrere at krav til refusjonspunkt er oppfylt.
Ved endring av pakkestørrelse eller dosering kan varenummer bli endret. Dette krever støtte fra FEST slik at pris og andre parametere blir håndtert korrekt.
Å kreve utfylling av refusjonshjemmel når en vare som kan leveres ut hos en bandasjist (bandasjistvare) er valgt.
Forskrivning på virkestoffnivå.
Gjennomføre interaksjonssjekk mellom pasientens legemiddelbehandlinger.
Registrering av kosttilskudd
Det må sikres at data fra FEST kommer riktig inn i EPJ og benyttes på en korrekt måte ved forskrivning. Rekvirent skal forhåndvises innholdet i M1 ved signering før resepten sendes til Reseptformidleren. Data i M1 må være korrekt i forhold til gjeldende M30. Det er spesielt viktig å sikre rutinene ved gjenbruk av gamle resepter (konvertering av data) som grunnlag for forskrivning, slik at disse baseres på oppdaterte FEST-data.
For å sikre at nedlasting av M30 skjer korrekt, er det laget egne feilmeldinger som gis fra DMP ved forsøk på nedlasting av M30 med bruk av ugyldige parametere, slik at EPJ kan rette opp i dette.