2.6 Oppdatere legemiddelbehandlinger og legemiddelreaksjoner
Det skal det være mulig å endre på pasientens legemiddelbehandling. Dette inkluderer flere ulike operasjoner som opprett ny, endre eller seponer legemiddelbehandling.
Det er viktig å merke at legemiddelbehandlinger ikke trenger å være en e-resept. Det sentrale i en legemiddelmodul er å jobbe med pasientens legemiddelbehandlinger.
Noen legemiddelbehandlinger vil også ha resept knyttet til seg. Hvor mange av legemiddelbehandlingene som har resept, vil ofte avhenge av typen virksomhet. Eksempelvis vil fastlegepraksiser ofte ha stor andel resepter, mens sykehjem kanskje ikke har noen for innlagte pasienter. Det er uansett ønskelig å fokusere bruk og prosesser mot selve legemiddelbehandlingen. Dette prosess-steget dreier seg om det medisinskfaglige arbeidet rundt legemiddelbehandlinger og legemiddelreaksjoner. Resept-prosesser og behandling av dette beskrives nærmere i kapittel 2.7.
Prosessen i figuren er logisk oppbygget og representerer ikke alltid en separat prosess hos brukere. Det er derfor viktig å merke seg at flere av funksjonene og operasjonene i dette kapittelet, også bør være tilgjengelig i samstemmings-steget i prosessen (endre, opprett ny, seponer/tilbakekall). Samstemming, legemiddelgjennomgang og arbeid med legemidler er en iterativ prosess der hvert steg henger tett sammen.
2.6.1 Opprett ny legemiddelbehandling
Når rekvirent har en oppdatert lokal LIB som er samstemt, kan rekvirenten opprette nye legemiddelbehandlinger for pasienten. Ofte vil brukere gjøre disse to stegene samtidig; at man oppretter nye behandlinger samtidig som man gjennomgår listen og samstemmer. Legemiddelbehandlingene kan ha en resept knyttet til seg, men nye legemiddelbehandlinger skal uansett rapporteres i PLL til RF. Krav knyttet til resepter er dekket i kapittel 2.7, men en naturlig arbeidsprosess for rekvirenter vil ofte være å legge til reseptinformasjon samtidig som man oppretter en legemiddelbehandling. Kravene bør derfor sees i sammenheng.
Nye legemiddelbehandlinger skal opprettes med strukturert informasjon og følge krav til e-resept meldinger dersom det er relevant. Så langt det lar seg gjøre skal også dosering, bruksområde og diagnose registreres strukturert og ved hjelp av kodeverk. Dette er helt nødvendig for å sikre at hele legemiddelkjeden, fra rekvirering til apotek, andre behandlere og til pasienten selv, har tilgang på entydig og forståelig informasjon. I tillegg er det nødvendig med strukturert informasjon for å kunne muliggjøre prosess og beslutningsstøtte til bruker.
Legemiddelinformasjonen skal hentes fra FEST dersom det finnes i FEST. Systemet bør understøtte bytte fra eventuell lokal registrering til FEST-legemiddel dersom det finnes tilsvarende legemidler der.
Opprettelse av nye legemiddelbehandlinger kan være komplisert og krevende, og det er viktig at systemet legger godt til rette for at dette skal skje effektivt for bruker og forsvarlig for pasient.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.6.1.1 - 2.6.1.53 i Excel-arket.
2.6.2 Endre legemiddelbehandling
Endring av en legemiddelbehandling er å regne som en medisinsk endring, i motsetning til reseptfornying. Dersom endringen er på en behandling som har en resept tilknyttet seg, skal det utstedes ny resept i tråd med den endrede legemiddelbehandling hvis helsepersonell har rekvireringsrett. Eksisterende resept skal legges klar for tilbakekalling fra RF.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.6.2.1 - 2.6.2.10 i Excel-arket.
2.6.3 Avslutt legemiddelbehandling
Avslutning av legemiddelbehandling kan oppstå av ulike årsaker, eksempelvis kan legen gjøre en vurdering om å avslutte (seponering), eller pasienten eller andre behandlere har valgt å avslutte behandlingen. I dagens meldingsversjon 2.5 er det teknisk ikke mulig å skille på disse i PLL. Dersom en legemiddelbehandling er oppført i PLL, så må avslutning av denne settes til seponert. Eventuelle tilhørende resepter til legemiddelbehandlingen må tilbakekalles. Tilbakekalling dekkes i kapittel 2.7.5
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.6.3.2 - 2.6.3.7 i Excel-arket.
2.6.4 Registrer og endre legemiddelreaksjon (CAVE)
Legemiddelreaksjon skal alltid være en del av legemiddellisten og er en viktig del av informasjonen om pasienten. Dette gjelder både for lokal LIB og visning, samt for PLL. Dersom behandler oppdager ny legemiddelreaksjon, eller får vite om at det er noe som ikke er registrert, skal dette registreres. Dette skal gjøres på strukturert form av samme grunn som for legemiddelopplysningene; den skal være entydig og forståelig, og kunne brukes til beslutningsstøtte.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.6.4.1 - 2.6.4.9 i Excel-arket.