2.2 Administrative krav og støttefunksjoner
Her inngår generelle krav som går på tvers og er felles for de funksjonelle områdene, samt noen administrative funksjoner som ikke er pasient-rettet. Krav knyttet til varekatalog går på å sikre at rekvirering gjøres på oppdatert og korrekt, strukturert informasjon, slik at alle ledd i samhandlingskjeden forstår, og får presentert ting, likt.
2.2.1 Generelle krav og brukskonvensjoner
Legemiddelmoduler skal fungere som en integrert og naturlig del av en EPJ. I tillegg er det ønskelig at noen standardfunksjoner og brukskonvensjoner gjøres likt i alle løsninger. Dette er for å sikre god kvalitet i alle systemer og for å sikre likhet mellom noen funksjoner på tvers av løsninger. Dette begrunnet i at helsepersonell ofte bytter mellom ulike systemer.
I dette kapittelet omhandles også krav til personvern og sikkerhet der det er viktig å presisere hvilke krav som stilles til virksomhetene i e-reseptkjeden og til deres behandling av resept- og legemiddelopplysninger som utleveres fra Reseptformidleren (RF).
Norsk Helsenett (NHN) er dataansvarlig for behandlingen av opplysninger i RF, jfr. reseptformidlerforskriften § 1-5. RF er definert som en nasjonal database for elektroniske resepter, jfr. forskriften § 1-1. Reseptformidlerforskriften gir NHN som dataansvarlig adgang til å stille krav til informasjonssikkerhet i løsningen, jfr. reseptformidlerforskriften § 4-2, jfr. pasientjournalloven § 22. Det stilles også krav til meldingsformat overfor virksomhetene i e-reseptkjeden, jfr. reseptformidlerforskriften § 2-4.
Som forvalter av e-reseptløsningen har NHN et helhetlig ansvar for at informasjonen som sendes på tvers av, og inn i ulike selvstendige systemer gjennom e-reseptmeldingene er på format som er fastsatt jf. reseptformidlerforskriften § 2-4. NHN skal påse at resept og legemiddelopplysninger som formidles gjennom RF er relevante og at formidlingen ivaretar hensynet til pasientsikkerhet, personvern og frie apotek- og bandasjistvalg.
NHN skal sikre at resept og legemiddelopplysninger i RF brukes i henhold til formålet angitt i reseptformidlerforskriften og at fagsystemene, som samhandler gjennom e-reseptløsningen, behandler informasjonselementene iht. fastsatt meldingsformatet. For å ivareta dette ansvaret stilles det funksjonelle, tekniske og sikkerhetsmessige krav til de fagsystemene som samhandler og inngår i e-reseptkjeden. Kravene stilles i den til enhver tid gjeldende e-reseptdokumentasjonen. Med bakgrunn i dette påhviler det NHN et særskilt ansvar for å stille krav som reduserer risiko for feil i e-reseptløsningen til fagsystemene som samhandler og inngår i e-reseptkjeden. Krav for å ivareta personvern og informasjonssikkerhet i RF og i grensesnittet mot aktørene som inngår i e-reseptkjeden stilles i gjeldende e-reseptdokumentasjon.
Virksomheten, både rekvirent- og utleverervirksomhetene er pliktig å benytte et fagsystem som oppfyller de tekniske og funksjonelle kravene som stilles for å kunne benytte e-reseptløsningen. Kravene er utformet for å sørge for en sikker og effektiv elektronisk formidling av resepter og reseptopplysninger i e-reseptløsningen slik at pasienten gis helsehjelp på en forsvarlig og effektiv måte.
Den enkelte virksomhet er dataansvarlig for behandling av personopplysninger som skjer i sitt fagsystem. Det er aktørene selv som har ansvar for å ivareta personvern og informasjonssikkerhet i egne løsninger i henhold til lovkrav som gjelder for virksomhetens behandling av reseptopplysninger. Virksomheten er ansvarlig for informasjonssikkerheten i egne systemer, jfr. personvernforordningen artikkel 24 nr. 1 og pasientjournalloven § 22. Norm for informasjonssikkerhet i helse- og omsorgssektoren (Normen) skal følges.
Ved kommunikasjon med RF plikter virksomheten å følge krav som til enhver tid er godkjent for e-resept og innført eller besluttet innført i e-reseptdokumentasjonen. For øvrige krav til sikkerhet i fagsystemet ved kommunikasjon i e-reseptløsningen, herunder krav til bruken av signaturer og krav til "personlige kvalifiserte sertifikater" vises til e-reseptdokumentasjonen på ehelse.no.
Virksomheten kan ikke gjenbruke opplysningene hentet ut fra RF, til annet formål enn det formålet som er regulert i reseptformidlerforskriften § 1-2, jf. § 1-4, med mindre virksomheten har et særskilt rettsgrunnlag.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.2.1.3 - 2.2.1.14, i Excel-arket.
2.2.2 Varekatalog
Krav knyttet til varekatalog skal sikre at lokal informasjon om varer (legemidler, virkestoff, m.m.) er oppdatert og korrekt. Den nasjonale masteren for slik data er M30-FEST-meldingen som vedlikeholdes av Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Det er viktig at varekatalogen oppdateres jevnlig fra FEST slik at systemet sender med korrekt informasjon og koder for varer, men også slik at underlag for beslutningsstøtte og varslinger blir korrekt. HentetDato i FEST-fila forteller når FEST-fila ble bygget hos DMP, og er dermed nyttig informasjon å se i EPJ for å verifisere hvilken FEST-fil som er lastet ned. Se krav 3.4.12.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.2.2.1 - 2.2.2.3 i Excel-arket.
2.2.3 Opprett vare som ikke er registrert i FEST
Disse kravene gjelder varer som kan utleveres på apotek og som ikke finnes i FEST, men gjelder ikke legemiddelblanding (se kapittel 2.2.4 Opprett magistrelt legemiddel). Kravene omfatter både opprettelse av legemidler og kosttilskudd. Legemidler som opprettes med denne funksjonen (ikke finnes i FEST) har ikke markedsføringstillatelse i Norge, og det kreves derfor tilleggsinformasjon ved rekvirering på resept. Bruker skal kunne rekvirere resepter på slike varer eller legge denne til i LIB. Det er derfor viktig at bruker registrerer informasjon om varen så fullstendig som mulig slik at beslutningsstøtte (se kapittel 2.9.1) fungerer og at andre behandlere forstår hva dette er og hvordan man skal håndtere denne varen.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.2.3.1 - 2.2.3.4 i Excel-arket.
2.2.4 Opprett magistrelt legemiddel (legemiddelblanding)
Et magistrelt legemiddel, eller en legemiddelblanding, er en blanding av virkestoff og hjelpestoff som må tilberedes på apotek. Legemiddelblanding er unntatt krav om markedsføringstillatelse (MT). Dette er altså ikke det samme som legemidler uten MT, selv om legemiddelblandinger kan inneholde legemiddel uten MT. Kravene om struktur og bruk av kodestandarderer er viktig for legemiddelblandinger. Dette for å sikre at beslutningsstøtte fungerer og at andre behandlere og andre ledd i samhandlingskjeden opplever informasjonen som entydig og forståelig. For utfyllende informasjon knyttet til forskrivning av legemiddelblandinger kan grunnlagsdokumentet for kravene leses. Det er tilgjengelig på Magistrelle resepter i e-resept
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.2.4.1 - 2.2.4.31 i Excel-arket.