2.7 Levere PLL, resepter og tilbakekallinger
Når rekvirent er ferdig med å endre på informasjonen må resepter, ny PLL, og eventuelle tilbakekallinger, sendes videre til RF og evt. andre mottakersystemer. For legemidler, næringsmidler eller forbruksmateriell som er resepter, vil det kunne være ekstra administrativ informasjon som må/bør registreres for at resepten skal bli komplett. Dette kan være informasjon om utleveringsforhold eller eksempelvis ønsker om låste resepter fra pasienten.
Informasjon må dermed fylles ut der det er relevant, og deretter må endrede/nye resepter, eventuelle tilbakekallinger, og ny PLL sendes til RF slik at den sentrale informasjonen er oppdatert.
I tillegg til resepter, må systemet dele PLL videre i behandlingskjeden. Dette må gjøres hver gang man endrer legemiddelbehandlingen, eller som et minimum når pasienten skrives ut eller skal overføres til annet behandlingssted / nivå. PLL skal alltid deles til RF, men kan i tillegg sendes i henvisninger, PLO-meldinger, eller annen korrespondanse. Det er viktig at det er samme innholdet i legemiddellistene som sendes fra EPJ og benyttes på tvers (altså at EPJ ikke har flere lokale legemiddellister parallelt med ulikt innhold; alltid kun én LIB). Det er og viktig at sammenhengen mellom resepter og legemiddelliste ivaretas, slik at det ikke sendes resepter uten at PLL også oppdateres sentralt.
Det vil også være tilfeller der det ikke skal sendes e-resepter, men kun ny PLL. PLL skal sendes til RF ved endring av legemiddelbehandling og/eller endringer i kritiske legemiddelreaksjoner.
2.7.1 Legg til reseptinformasjon
Legemiddelbehandling pasienten skal få utlevert på apotek krever resept. Krav til innholdet i en resept går utover kravet for å opprette en legemiddelbehandling. Dette tilleggsinnholdet må kunne registreres samtidig som man oppretter legemiddelbehandlingen. Systemene skal legge til rette for gode arbeidsprosesser og god brukerstøtte.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.7.1.2 - 2.7.1.32 i Excel-arket.
2.7.2 Klargjør ekspederingsanmodning
For enkelte resepter skal rekvirenten kunne velge utleveringssted for pasient og varsle dette stedet, slik at varen kan være klar når pasient ønsker å hente den ut. I tillegg vil enkelte pasienter ønske å få utleveringene levert som en forsendelse og rekvirent må da kunne angi ønsket adresse for dette.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.7.2.1 - 2.7.2.13 i Excel-arket.
2.7.3 Signer og send resept og PLL til RF
Resepter er noe som EPJ skal håndtere automatisk for bruker så langt det lar seg gjøre. Rekvirenter skal jobbe med en legemiddelliste, og velge hvilke av legemiddelbehandlingene som skal ha tilknyttet ulike typer resept (papirresept, e-resept, osv). Deretter skal systemet automatisk legge til rette for utskrift eller elektronisk formidling avhengig av typen. Bruker vil måtte signere e-resepter før de sendes til RF, og det er viktig at bruker derfor ser hva som faktisk signeres. I tillegg er det viktig at systemet legger til rette for at bruker enkelt kan få vite om ting går feil ved sending av resepter, slik at man kan skrive ut papirresepter dersom ting feiler.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.7.3.1 - 2.7.3.19 i Excel-arket.
2.7.4 Forny resept(er)
Rekvirenter vil ofte kun fornye en resept, uten å endre på selve legemiddelbehandlingen, for å fortsette en behandling. Dette kan regnes som en administrativ operasjon.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.7.4.1 - 2.7.4.15 i Excel-arket
2.7.5 Tilbakekall resept
Dersom helsepersonell avslutter en legemiddelbehandling, og det foreligger en resept på denne, må resepten tilbakekalles. En tilbakekallingsmelding til RF har krav om en del felter samt kodeverk. Dette skal systemet i størst mulig grad automatisk håndtere utfylling av, slik at bruker i minst mulig grad må forholde seg til de tekniske meldingene; dette gjelder eksempelvis tilbakekallingsårsak. EPJ skal sikre at det ikke finnes ekspederbare resepter i RF som ikke er inkludert i LIB.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.7.5.1 - 2.7.5.10 i Excel-arket.
2.7.6 Strukturert dosering
For å muliggjøre beslutningsstøtte, prosesstøtte og effektiv samhandling om pasientens legemiddelbehandling er det ønskelig at mest mulig informasjon angis strukturert, noe som også omfatter doseringsinformasjon. For pasienter med multidosepakking er strukturert dosering nødvendig for at det skal kunne pakkes maskinelt. Dette må i dag ofte manuelt føres inn da det ikke foreligger strukturert ved import. Det er også ønskelig for andre pasienter, spesielt mtp å støtte helsepersonell i sykehjem og hjemmesykepleien med automatiske doseringskort og varslinger, samt overføring mellom eksempelvis legemiddelmodul og kurve i helseforetak.
For rekvirentkrav knyttet til aktuelt kapittel, se kravene 2.7.6.1 - 2.7.6.15 i Excel-arket.