Ersa 881418 - H-resept steg 3 - utvidelse av oppgjørsordning
Dato | 04.06.2024 |
---|---|
Ersa saksnr. / tittel | Ersa 881418 - H-resept steg 3 - utvidelse av oppgjørsordning |
Innmelder | H-reseptprosjektet, Helse Midt-Norge RHF |
Saksbehandler(e) | Lars Ursin Lunde, prosjektleder H-resept Ingrid Mediås Moe, prosjektstøtte H-resept |
Ansvarlig |
|
Til behandling | Orientering for e-resept endringsforum Prosjektet ønsker eventuelle innspill til krav og implementering Beslutningssak planlagt Q4 2024/Q1 2025 |
Anbefaling fra Endringsforum | N/A |
Endringsråd |
|
Beslutning Endringsråd |
|
Innhold
Aktører
Bakgrunn
Det nasjonale h-resept prosjektet er i gang med gjennomføringsfase 1 hvor det jobbes for å lage støtte i EPJ for leger for forskrivning av H-resepter:
Informasjon om anbefalinger og avtaler
oversikt over de mest aktuell diagnosekodene som skal påføres resepten
varsel hvis ikke-preferert legemiddel er valgt
I tillegg til fokus på implementering av forskrivningsstøtte er prosjektet i gang med å utrede «steg 3 utvidelse av oppgjørsordning». Prosjektet skal gjennom dette kartlegge muligheter for å utvide oppgjørsordningen og følgende områder er definert: Utprøvende behandling, LAR, Tarmtømmingsmidler og spesielle forskrivningstilfeller. Gjennom planleggingsfasen har det allerede blitt gjennomført en del vurderinger knyttet til steg 3, men prosjektet har nå kommet lenger med å kartlegge flere detaljer ved dagens prosesser og ordninger.
Se vedlagte kravspesifikasjon H-resept steg 3, her er det beskrevet behovet for endring, forslag til løsning og funksjonelle krav. Kravspesifikasjonen er utarbeidet av prosjektgruppen i tett samarbeid med brukerråd, referansegruppe og utvidet prosjektgruppe. Prosessen for arbeid og forankring av kravspesifikasjon er beskrevet i kravspesifikasjon kap. 2. Overordnet løsningsbeskrivelse er beskrevet i kap 3 - prosesser og forslag til løsning.
Med denne saken ønsker prosjektet å orientere e-resept endringsforum om de planlagte utvidelsene og få eventuelle innspill til krav og implementeringsplan. Det planlegges å komme tilbake til endringsforum og endringsråd med en beslutningssak i Q4 2024/Q1 2025.
Vurdering og anbefaling
Det anses som viktig for RHFene at det innføres endringer som vil gjøre det mulig å forskrive andre kategorier av foretaksfinansierte legemidler enn h-reseptlegemidler. Det må etableres en hensiktsmessig og systemmessig ordning for forskrivning og utlevering av legemidlene på apotek for HFene sin regning, slik at både riktig oppgjør og bedre oppfølging er mulig. Dette gjelder primært LAR-legemidler, legemidler benyttet til utprøvende behandling og ulike gitte spesialtilfeller. Endringene er en forutsetning for elektronisk oppgjørsordning for disse kategoriene, og innføring vil sikre bedre kvalitet på oppfølging av forskrivningen, riktig oppgjør, lik behandling, fjerne risiko for at pasienter må legge ut for utleveringer.
Det er krevende med innføring av endringer i h-resept-kjeden. Det er mange aktører og ulike systemer som utgjør kjeden/løsningen, og det er til dels store utfordringer med tilrettelegging og utvikling av endringer. På grunn av kompleksiteten i «løsningskjeden» og behovet for utstrakt koordinering av endringer foreslås det at endringene som er beskrevet i denne saken skal følges opp fra H-resept prosjektet for å sikre tilstrekkelig prioritering og styring.
NHNs vurdering: Hjemmelsendringer er spesielt krevende i e-reseptkjeden, og NHN støtter vurderingen om at det er behov for oppfølging av endringen fra H-reseptprosjektet. Dette er avgjørende for å sikre at endringene gjennomføres av alle aktører innen rimelig tid.
Konsekvenser og avhengigheter
Det er vurdert at leveransene knyttet til steg 3 vil påvirke store deler av verdikjeden i E-resept og at det medfører endringer både i grunndata, forskrivningsmoduler, utlevering og oppgjør. Viser til kapittel 3.2 i kravspesifikasjon for en oversikt over eksisterende systemer som det må bestilles endringer fra. Det er et mål for prosjektet å redusere avhengigheter mellom leveranser.
Prosjektet ser ikke for seg å legge opp til at det skal gjøres endringer i systemer som skal fases ut:
FM
FarmaPro
DIPS Classic
Fastlege/Avtalespesialist EPJer som skal over til å benytte SFM
Konsekvenser for EPJ:
Det vil bestilles endringer fra EPJ-spesialist, EPJ-fastlege, EPJ-avtalespesialist og EPJ sykehjem. I flere av EPJ-løsningene er det laget tilpassede brukergrensesnitt med tilhørende logikk, som medfører at utvidelser av hjemler må understøttes med ny kode/leveranser fra HDIR/DMP gjennom FEST. Viser til kapittel 3.2 i kravspesifikasjon steg 3 for ytterligere beskrivelse av endringer og konsekvenser for EPJ.
Konsekvenser for apotek:
I apotekløsningene (EIK, PCA og ev. Vareregisteret) må det legges til rette for nye refusjonshjemler. Apotekløsningene må tilpasse seg ny automatisk oppgjørsløsning til Helfo for LAR, både for legemidler og takster. Dette skal erstatte dagens manuelle fakturering til HF. Detaljene rundt dette er ikke avklart. Viser til kapittel 3.2 i kravspesifikasjon steg 3 for ytterligere beskrivelse av endringer og konsekvenser for apotek.
Endringer i e-resept dokumentasjonen
[ X ] Arkitektur
[ X ] Funksjonelt
[ X ] Rekvirentkrav
[ X ] Utlevererkrav
[ ] Meldingsdefinisjoner
[ X ] Kodeverk
Forslag til ny eller endret tekst i dokumentasjonen
Vurderes når saken skal opp til beslutning.
Krav til leveringstid
Figuren nedenfor viser H-resept prosjektets overordnede prosjektplan. Utover høsten vil det innhentes budsjettestimater og tidsestimater fra aktørene som da blir viktig grunnlag for å sette sammen forslag til implementeringsplan for steg 3.
Evt økonomiske og/eller administrative konsekvenser
Prosjektets gjennomføringsfase 1 finansieres av de 4 RHFene, og det vil legges opp til å søke finansiering for steg 3 utvikling i første halvår 2025.