Ersa 20091: Nye kortdoser
Dato | 28.11.2018 |
---|---|
Ersa saksnr. / tittel | Ersa 20091: Nye kortdoser |
Innmelder | Direktoratet for e-helse v/ Ole Martin Winnem og Legemiddelverket v/Gunnhild Vikhamar |
Saksbehandler(e) | Ole Martin Winnem/Gunnhild Vikhamar |
Ansvarlig | Hilde Lyngstad |
Til behandling | FEST oppdateres med nye koder og tilhørende strukturert dosering. Alle legemidler i FEST gjennomgås slik at de får oppdaterte doseringer som er i tråd med SPC. |
Anbefaling fra Endringsforum | Apotek ønsket mer tid til å vurdere mulige konsekvenser. Øvrige aktører støttet forslaget. |
Endringsråd | 26.03.2019 |
Beslutning Endringsråd | FEST-fil med støtte for nye kortdoser publiseres høsten 2019 eller så fort det lar seg gjøre. Det forutsettes at apotek kartlegger mulige konsekvenser og utfører eventuell feilretting, samt at aktuell EPJ-leverandør utbedrer sitt avvik senest i september 2019. |
Innhold
Aktører
Bakgrunn
Kortdoser er doseringsforslag knyttet til legemidler som leveres i FEST. Doseringene skal være i henhold til SPC. Kortdoser er med på å effektivisere utfylling av resept og standardisere doseringen som formidles på resept. I EPJ kobles kortdose sammen med aktuell enhet for dosering for å fylle ut standardisert doseringsveiledning som følger resepten til Apotek der den skrives ut på etikett. I tillegg er det knyttet strukturert dosering og forbruk per tidsenhet til kortdoser i FEST slik at dette kan benyttes for å beregnet mengde som skal forskrives og gi nødvendig informasjon ved multidosepakking og administrering av legemidler i PLO og HF.
Eksempel på kortdose er 1+1+1+1
1 <dose> morgen, 1 <dose> formiddag, 1 <dose> ettermiddag, 1 <dose> kveld
Ehelse har meldt behov for en gjennomgang og forbedring av kodeverket kortdose og bruk av mer presise koder på en del av preparatene i FEST.
o Behov for nye koder som er bedre tilpasset til bruk i multidose og administrasjonsløsninger – med bruk av i hovedsak fire doseringsperioder i stedet for tre.
o Behov for bedre konsistens i kodeverket.
o Gjennomgang for å heve kvaliteten på hva som ligger på det enkelte legemiddel. Det er funnet avvik mellom hva som er beskrevet i SPC og kortdoser knyttet til legemidler.
Arbeidet er delt i to hos Legemiddelverket:
o Nye koder som kan konverteres inn på eksisterende preparater til erstatning for koder som ligger på preparatene fra før
o Manuell gjennomgang av enkelt-preparater for å legge på nye koder og korrigere feil og mangler.
Vurdering og anbefaling
Det anbefales at FEST oppdaterer med nye koder og tilhørende strukturert dosering. Videre at alle legemidler i FEST gjennomgås slik at de får oppdaterte doseringer som er i tråd med SPC.
E-resept er en samhandlingskjede med mange aktører og hvor strukturert dosering er svært viktig på flere områder:
Overføring til kurvesystemer ved innleggelse på sykehus vil effektiviseres ved å benytte kortdoser som er basert på 4 doseringsperioder og tilhørende strukturert dosering.
Administrering av legemidler i hjemmetjenesten og i sykehjem baserer seg i hovedsak på 4 doseringsperioder slik at samhandlingen vil styrkes.
Multidosepakking har også utgangspunkt i 4 perioder ved pakking.
Samhandlingen i e-resept på disse områdene er i oppstartsfasen og det vil derfor være svært hensiktsmessig å ta skiftet nå i stedet for i framtiden.
Den generelle oppryddingen i koder og knytting mot legemidler vil øke pasientsikkerheten og forbedre forskrivers bruk av kortdoser på grunn av økt kvalitet og tilgjengelighet.
Saken ble behandlet i Endringsforum 14.mars. Apotek hadde ikke fått sjekket konsekvenser før møtet, og ba om mer tid. I etterkant av Endringsforum har E-helse besluttet å ta saken opp til behandling i Endringsråd 26.mars uavhengig av tilbakemelding fra Apotek. Endringen ønskes gjennomført i høst uansett da det krever mye manuell jobb fra Legemiddelverkets side og arbeidet ønskes avsluttet innen nyttår. Dersom det kreves endringer i apoteksystemene må dette gjøres i parallell.
Konsekvenser og avhengigheter
Nye kodeverdier er opprettet og tilgjengelige i katalog kodeverk i FEST og på Volven. Det har vært kjørt test med de nye kodene mot EPJ leverandørene. Det ble da funnet avvik i et system og leverandøren er blitt bedt om å utbedre feilen. Feilen fører ikke til feilforskrivning, men påfører ekstra arbeid gjennom at den ikke klarer å fornye resepten, men må seponere behandling og opprette ny. Leverandøren har indikert at den vil komme med feilretting i september.
Konsekvenser for EPJ
Det vil være flere preparater som har oppdatert dosering enn vanlig.
Konsekvenser for Apotek
Det er ikke identifisert negative konsekvenser for apotek.
Endringer i e-resept dokumentasjonen
[ ] Arkitektur
[ ] Funksjonelt
[ ] Rekvirentkrav
[ ] Meldingsdefinisjoner
[ ] Kodeverk
Forslag til ny eller endret tekst i dokumentasjonen
Ikke aktuelt.
Krav til leveringstid
Direktoratet for e-helse og Legemiddelverket ønsker at oppdaterte koder skal settes i produksjon i september 2019. Del to av arbeidet hos Legemiddelverket gjøres ila høsten.
Evt økonomiske og/eller administrative konsekvenser
Ingen særskilt finansiering.