Ersa 21630: Revisjon av e-resept rekvirentkrav
Dato | 23.09.2020 |
---|---|
Ersa saksnr. / tittel | 21630 - Revisjon av e-resept rekvirentkrav |
Innmelder | Ervin Reyes |
Saksbehandler(e) | Produktteam e-resept |
Ansvarlig | Hilde Lyngstad |
Til behandling | Endringsforum støtter revisjon av e-resept rekvirentkrav. Endringsforum anbefaler Endringsrådet å tilslutte seg godkjenningen av e-resept rekvirentkrav v7.2. Forslag til vedtak: Endringsrådet tilslutter seg:
Endringsrådet tar til orientering:
|
Anbefaling fra Endringsforum | Sendes til Endringsrådet for beslutning |
Endringsråd | 23.09.2020 |
Beslutning Endringsråd | Foreslått vedtak besluttes. |
Innhold
Aktører
Bakgrunn
Opprinnelig rekvirentspesifikasjon for e-resept ble utformet i e-reseptprogrammet med tanke på at den skulle være gjeldende for samtlige rekvirentsystemer. I utviklingsprosessen for fastlegesystemene hadde Helsedirektoratet en stor rolle som kravstiller på vegne av rekvirentene.
Rekvirentkravene ble overlevert fra e-reseptprogrammet til forvaltning. Rekvirentkravene inngår i e-reseptdokumentasjonen som NHN forvalter.
Formålet med rekvirentkravene i e-resept er å sikre kvalitet i e-reseptkjeden, slik at pasienten gis helsehjelp på en forsvarlig og effektiv måte.
Det er gjennomført en revisjon av rekvirentkravene med formål om å:
Sikre at rekvirentkravene er absolutte e-reseptkrav og at disse er innenfor NHN sitt ansvarsområde
Sikre at rekvirentkravene er hjemlet i reseptformidlerforskriften eller kan utledes av forvaltningsansvaret NHN har for e-reseptløsningen
Forbedre beskrivelsen og innholdet i kravene slik at disse blir enklere å forstå og at hensikten med kravene blir tydeliggjort
Effektivisere godkjenningsprosessen
Arbeidet med rekvirentkrav er delt i to faser:
Fase 1: Kategorisere rekvirentkravene i e-resept og ikke e-resept krav
Fase 2: Forbedre utformingen, språket og tydeliggjøre hensikten med kravene
Fase 1 ble behandlet i Endringsrådet 02.06.20. Dennes sakene omhandler behandling av fase 2 og tilslutning om e-resept rekvirentkrav v7.2.
Rekvirentkrav v7.2 ble behandlet i Endringsforum 14.september. Det kom ingen innspill til forslaget som foreligger.
Hensikt
Av historiske årsaker har rekvirentkravene utviklet seg til å omfatte krav til funksjonalitet som ikke er e-reseptfunksjonalitet og som ikke kan hjemles i reseptformidlerforskriften eller i NHN sitt ansvar som forvalter av e-reseptkjeden. NHN sin vurdering er at det er nødvendig å tydeliggjøre ansvarsforhold når det gjelder kravene som stilles til virksomhetene, samt tydeliggjøre hensikten med kravene for å effektivisere godkjenningsprosessen.
Arbeidet med fase 2 har omhandlet presisering samt tydeliggjøring av krav og hensikt med kravene.
Revisjon av e-resept rekvirentkrav er ferdigstilt. Hensikten med denne saken er å synliggjøre mulige konsekvenser, vise til planen E-helse utarbeider for avklaring av forvaltningsansvar på kravene som utgår fra rekvirentkrav i e-resept og få Endringsrådets tilslutning på e-resept rekvirentkrav v7.2 slik at disse kan publiseres som den gjeldende versjonen av e-resept rekvirentkrav.
Konsekvenser og avhengigheter
Kategoriseringen av rekvirentkravene i e-resept og ikke e-reseptkrav medfører at krav til EPJ-systemene som NHN stiller avgrenses til e-reseptfunksjonalitet. Dette vil medføre en effektivisering av godkjenningsprosessen og at NHN sitt ansvar er tydeliggjort.
Virksomhetene er ansvarlig for å ivareta krav regulert i regelverket som omhandler egen virksomhet. EPJ-leverandørene er ansvarlig for å påse og levere nødvendig funksjonalitet i sine systemer som gjør det mulig for virksomhetene å ivareta sitt ansvar og plikter.
NHN og virksomhetens ansvar er beskrevet og konkretisert i bruksvilkår for e-resept. Bruksvilkår er publisert på nhn.no.
Konsekvensen av å fjerne krav som ikke angår e-resept må sees i sammenheng med øvrige krav som må ivaretas i EPJ-systemer. Kravene som utgår, er regulert i annet regelverk enn Reseptformidlerforskriften. Disse kravene er ikke relatert til e-reseptfunksjonalitet og må som sådan forvaltes på lik linje som øvrige krav til i EPJ-systemer forvaltes. E-helse vil igangsette en prosess for å avklare forvaltningsansvar på krav til EPJ-systemer. Planen vil bli gjennomgått i Endringsrådet 23.09.20.
NHN utarbeidet et notat som synliggjør konsekvensene tilknyttet kravene som utgår fra e-resept rekvirentkrav. Se vedlegg 2 og vedlegg 3. Notatet er overlevert til E-helse og vil være et utgangspunkt for det videre arbeidet med krav til EPJ-systemer.
Det er kun én leverandør som utvikler e-reseptfunksjonalitet i eget system og som er i prosess for å bli godkjent på e-resept. Vurderingen er at denne leverandøren og deres EPJ-system tilfredsstiller e-reseptkrav som er nødvendig for å kunne starte en utprøvning på ett legekontor. Systemet er altså godkjent for dette omfanget og det foreligger en avtale om ivaretagelse av resterende e-reseptkrav før videre bredding. Utover dette EPJ-systemet, er alle andre EPJ-systemer som er i produksjon i dag allerede godkjent for e-reseptfunksjonalitet iht. tidligere versjoner av e-resept rekvirentkrav. Det er også en leverandør som leverer en ny versjon sitt system, men som tidligere har vært godkjent på e-resept iht. tidligere versjoner av e-resept rekvirentkrav og som ikke påvirkes av kravene som utgår fra e-resept rekvirentkrav. Godkjenningen av leverandøren til HMN er det en egen prosess på og det er virksomheten som stiller krav til sin leverandør på nasjonale krav som må ivaretas, inkludert e-reseptkrav. NHN stiller e-resept rekvirentkrav til denne virksomheten. Det er denne virksomheten som sørger for at deres leverandør ivaretar kravene.
Det er NHN sin vurdering at konsekvenser tilknyttet krav som utgår fra e-resept rekvirentkrav er lave og at risikoen er akseptabel. Dette begrunnes i at det er kun en leverandør som er i prosess for å bli godkjent for e-reseptfunksjonalitet og at kvaliteten på systemet er vurdert til å være godt nok for å starte utprøvningen på ett legekontor. Det er mange leverandører som har gitt uttrykk for at de ønsker å bruke SFM. SFM vil ivareta rekvirentkrav i e-resept samt kravene tilknyttet legemiddelmodulen i EPJ-systemene. E-helse vil igangsette en prosess for å avklare forvaltningsansvar på krav til EPJ-systemer.
Konsekvenser for EPJ:
Ny versjon av e-resept rekvirentkrav vil effektivisere spesifikasjon, utvikling og test av e-reseptfunksjonalitet i EPJ-systemer.
Konsekvenser for apotek:
Ny versjon av e-resept rekvirentkrav påvirker ikke apotek.
Endringer i e-resept dokumentasjonen
[ ] Arkitektur
[ ] Funksjonelt
[ x ] Rekvirentkrav
[ ] Meldingsdefinisjoner
[ ] Kodeverk
Forslag til ny eller endret tekst i dokumentasjonen
Se vedlegg 1.
Krav til leveringstid
E-resept rekvirentkrav versjon 7.2 publiseres på nhn.no så snart de er godkjent i e-resept Endringsråd.
Evt økonomiske og/eller administrative konsekvenser
Ingen særskilt finansiering.
Vedlegg
Vedlegg 1 – E-resept rekvirentkrav v7.2
Vedlegg 2 – Notat, revisjon av rekvirentkrav i e-resept
Vedlegg 3 – Beskrivelse av kravområder som er utenfor NHN e-resept sitt ansvarsområde