Ersa 667783 - Merking av legemidler i FEST som ikke er egnet for virkestoffrekvirering

Dato

09.09.2021

Ersa saksnr. / tittel

Ersa 667783 - Merking av legemidler i FEST som ikke er egnet for virkestoffrekvirering

Innmelder

Marianne Westeng

Saksbehandler(e)

Trude Nordby-Bøe, Ole Andreas Bjordal, Sissel Bakken, Marianne Westeng

Ansvarlig

Avdelingsdirektør Hilde Lyngstad

Til behandling

Tilslutning til at arbeidet med å merke legemidler som ikke er egnet for virkstoffrekvirering i FEST skal prioriteres.

Anbefaling fra Endringsforum

Saken sendes ikke til Endringsråd i denne omgang. NHN tar initiativ til et møte med Legemiddelverket og Apotekforeningen.

Endringsråd

 

Beslutning Endringsråd

 

Innhold

Aktører

Saken har vært forelagt følgende grupper og vurdering:

[ x ] Apotek

[ ] Bandasjist

[ x ] Legemiddelverket

[ ] Rekvirent

[ ] RF

[ ] Helfo

[ ] Standardisering

[ ] FM

[ ] Andre

Bakgrunn

NHN/ e-resept har rekvirentkrav hvor hensikten er å fremme virkestoffrekvirering. Kravene er etablert i tråd med nasjonale føringer om å fremme virkestoffrekvirering. Legemiddelverket publiserte i 2016 en rapport hvor det ble anbefalt en trinnvis tilnærming til en eventuell obligatorisk virkestoffrekvirering. Et av de anbefalte tilnærmingene var å optimalisere FEST for virkestoffrekvirering.

Andelen resepter som rekvireres på virkestoff er imidlertid fortsatt lav (2% i 2020). Flere EPJ-systemer fremmer nå virkestoffrekvirering og det er forventet at det vil bli en betydelig økning av antall resepter som rekvireres på virkestoff ved innføring av SFM. NHN har sammen med Legemiddelverket identifisert enkelte utfordringer knyttet til virkestoffrekvirering. Disse utfordringene har også blitt drøftet med Apotekforeningen.

Vurdering og anbefaling

Et av de identifiserte utfordringene er knyttet til at det finnes legemidler som ikke er egnet for virkestoffrekvirering og som dermed burde blitt sendt som merkevare. Når slike legemidler blir sendt som virkestoff skaper det usikkerhet om hva som skal utleveres og dermed økt tidsbruk både for apotek og rekvirent for å få avklart dette.

Legemidler som ikke er egnet før virkestoffrekvirering bør merkes i FEST. Dette er diskutert med Legemiddelverket og de er enige i forslaget. Legemiddelverket har ikke hatt mulighet til å konkretisere når dette kan prioriteres.

Legemidler som ikke er egnet for virkestoffrekvirering er aktuelt for en del kremer, dråper, inhalasjoner og lignende. Det bør også vurderes for vanedannende legemidler av medisinske årsaker, i første omgang A-preparater. Rekvirenter har meldt behov for å se om det finnes en egnet minstepakning for slike legemidler.

NHN ønsker tilslutning til at arbeidet med å merke legemidler som ikke er egnet for virkstoffrekvirering i FEST skal prioriteres.

Konsekvenser og avhengigheter

Konsekvenser for EPJ:

Forbedret støtte til virkestoffrekvirering med FEST som en sikker kilde for nødvendige unntak fra prinsippet om å fremme virkestoffrekvirering.

Konsekvenser for apotek:

Apotekforeningen har i et notat skrevet dette om tiltaket:

Så vidt Apotekforeningen er kjent med har Legemiddelverket allerede en mulighet til å styre hvilke legemidler som kan virkestoffrekvireres og ikke, og Legemiddelverket kan trolig gjøre enkelte endringer her uten konsekvens for apotekene. Vi er imidlertid usikre på om fjerning av virkestoffID for enkelte legemidler kan berøre apoteksystemene. Vi har pt. ikke oversikt over bruken av virkestoffID i FP og Eik. Dette er i så fall et arbeid hvor vi må involvere Difa og Capgemini. En slik endring krever tett samarbeid mellom aktørene, og kan ikke innføres på kort sikt.

Endringer i e-resept dokumentasjonen

[ ] Arkitektur

[ ] Funksjonelt

[ ] Rekvirentkrav

[ ] Meldingsdefinisjoner

[ ] Kodeverk

Forslag til ny eller endret tekst i dokumentasjonen

Ikke aktuelt.

Krav til leveringstid

Forbedringen i FEST bør ansees som en forutsetning for å fremme virkestoffrekvirering i e-reseptkjeden. Endringen bør prioriteres snarlig og sees på i samarbeid med innspill fra Apotekforeningen.

Evt økonomiske og/eller administrative konsekvenser

Ingen særskilt finansiering.